Nytt bryggår

God fortsättning på 2024!

Själv tillbringade jag nyårsafton i de allra innersta delarna av skärgården, så det blev en fyrverkeribild från Stockholms inlopp.

Till trettonhelgen blev det äntligen en tur till bästa ön igen. Kylan låg då över fjärdar och vikar och isen började lägga sig. Ett par underbara dagar, med lite pyssel som vedklyvning 0ch annat stugfix. Mest blev det dock att njuta av skärgårdsluften och elda i kaminen. En ynnest att ha tillgång till ett ställe som kan nås året runt.

Tänk om vi inte hade en Bryggförening som ser till att detta är möjligt… Apropå det, så är det snart dags för årsavgiften. Vill du ha det avklarat redan nu kan du swisha 300.- med hjälp av QR-koden. Glöm inte att ange fastighetsbeteckning (eller annan anledning till medlemskap).

Även om vi har en bryggfogde som håller koll på ett föredömligt sätt, kan det dröja någon dag innan han har möjlighet att skotta och sanda. Skulle det finnas behov är alla givetvis välkomna att hjälpa till (ny sand finns i lådorna). Sist var det Kay som varit flitig igen, Tack!

När jag kom ned till bryggan för färd mot staden hade isen börjat frysa till i rännan mellan vår brygga och Söderholm, så det lät verkligen vinter när Dalarö kom in mot bryggan. Det var däremot öppet längre ut i rännan, men om kylan kommer tillbaka kan det gå fort att vi får istabell även till oss (är redan infört på andra linjer). Drakens turer är fortsatt inställda. Håll koll i appen, där saknas dock anslutande bussar, men bättre än inget, klicka på bilder nedan.

App till android
App till Apple

Trafikantföreningens årsmöte

Då var Trafikantföreningens årsmöte avklarat. Tyvärr kom ingen från Regionens trafikavdelning den här gången heller, men lite matnyttigt blev det. 

Det har nu gått ett år med Regionens nya organisation. Föreningen har upplevt det lättare att få tag på personer, men tyvärr har de flesta av de som hade koll på båttrafiken bytt arbetsuppgifter. De tjänstemän som nu sitter där, kan nog en hel del om buss och T-bana, men betydligt mindre om kollektivtrafik till sjöss, suck….

Det som däremot verkar fungera bättre är kontakten via de skärgårdsråd som finns i kommunerna, däribland Värmdö. Vi får hoppas att det inte bara är ord, utan att det som diskuteras även omsätts i handling.

Ekonomiskt har Trafikantföreningen det lite tungt, men det finns klara ljuspunkter. De har fått fler medlemmar, vilket är mycket positivt, men med tanke på de kostnadsökningar, porto, etc. som uppkommit behövs ännu fler. Vill du bli enskild medlem är avgiften tämligen överkomlig: 150.-, klicka på bilden.

Det står ”2023” men gäller även för 2024

Skärgårdsbåtens Dag var en succé som hade blivit ännu bättre om fler båtar kunnat delta. Då det är en av Trafikantföreningens största inkomstkällor hoppas och tror de på att S/S Mariefred och båt från Strömmabolaget kan komma med i år. I år är det 60-års jubileum. För er som kan och vill vara med på denna begivenhet, boka den 12 juni.

Lite info om Skärgårdsbåtens Dag, kommer uppdateras under våren.

En sak till som framkommit är att det bidrag som bryggföreningar, etc. kunde söka förra året, inte bara gått till trafikbryggor, utan även i några fall till ”sidobryggor”. Liknande bidragsmöjlighet finns även för 2024. Något som vi i styrelsen får undersöka närmare när vi (förhoppningsvis) får offert för vår planerade upprustning av gästbryggan. Det går inte att söka utan kostnadsunderlag.

Må så gott!

Håkan