Lågvatten och bryggråd

Lågvatten

För en månad se´n var det synnerligen lågt vatten, hoppas att allas båtar klarade sig. Vid vår brygga i Norrviken var det inte så mycket ”spelrum” kvar. Stenarna närmast i bild, brukar knappt sticka upp ovanför vattenytan.

Jag har inte hört något om att någon W-båt haft bottenkänning, vilket hände sist det var så lågt, vintern 2017

Lågvatten i februari 2017

Dock var det flera andra bryggor i skärgården som fick stängas av för trafik i början av september i år.

Bryggråd

Trafikantföreningens ”bryggråd” gick av stapeln i måndags. I år var det mest information om vad som sker vid de fastlandsbryggor vi nyttjar. Länsstyrelsen arbetar, sedan ett antal år, med något som kallas ”Replipunktslyftet”. Vi fick en rejäl genomgång av projektledaren Patrik Cederlöf. De har haft svårt att få genomslag hos kommuner, markägare och andra intressenter och gör nu ett ”omtag”. Värmdö Hamnar lyftes som ett bra exempel på utveckling. Tyvärr var ju inte Värmdö Kommun lika förtjusta i hur de fungerade och avsatte stryelsen. Vi får väl se ur det blir, nu efter valet. Tidigare har man i stor utsträckning utgått från att replipunkterna främst ska förse kärnöarna (för vår del, Möja) med kommunikationer och utgått från antal fastboende i skärgården (totalt ca 9000), samt antal av- och påstigande. För att få olika intressenter mer intresserade har man nu även tittat bl.a. på s.k. ”mobildata”, för att se hur många som besöker dessa punkter även av andra orsaker. Det finns visserligen en hel del felkällor i sådant material. I t.ex Vaxholm och Dalarö kommer stor del av hela samhällena med i statistiken. Men det är rätt intressant att se att Sollenkroka hamnar rätt högt, t.o.m. högre än Stavsnäs, vilket förhoppningsvis kan gynna oss som pendlar till ”Kroka”. Vill du läsa mer, klicka på den suddiga bilden nedan. 

Replipunktslyftet

I ”Kroka” är det förhållandevis bra, en del andra replipunkter saknar väderskydd, tidtabeller, har långt till buss och p-platser m.m.  När vi var inne på skyltning och  tidtabeller, ville han även där se en tydlig förbättring, inte bara på replipunkterna, utan rent generellt. Det är ju knappast nya frågor, men Patrik verkar verkligen försöka få fram nya och moderna underlag för att äntligen få de olika aktörerna med sig. Bl.a. annat ser han definitivt att deltidsboende har ökat och att de är en viktig grupp i framtidens utveckling. Han tar gärna emot synpunkter, se hans mailadress i länken. Vi får hoppas att han får gensvar.

Vi fick dessutom presentationer om vad som händer i Vaxholm och vid Slussen (med ”pendelbåtar” menas ev. även skärgårdstbåtar) de närmaste åren, klicka på bilderna för mer info.

Renovering av Vaxholms kajer
Ny terminal vid Slussen

 

Mycket mer finns nog inte att berätta just nu. Hoppas ni njuter av skärgårdshösten.

 

/Håkan